Masové fondue
HISTORIE
Fondue, jenž vzniklo v 18. století a proslavilo oblast švýcarských Alp, je pokrm připravovaný z jednoho nebo více druhů sýra, které se ve speciální nádobě postavené na vařící uprostřed stolu rozpouštějí společně s bílým vínem a třešňovicí. Dnes se tato specialita připravuje i ve francouzských Alpách od Savojska, kantonu de Vaud, údolí Aoste, Franche-Comté.
V dnešní době fondue představuje klasickou zábavu labužníků. Dokáže zpestřit obyčejné jídlo nebo hostinu. Fantazii se při přípravě fondue meze nekladou, dnes se nepoužívá pouze sýrová omáčka, ale můžete si společně maso na vidličce osmažit nebo uvařit ve vývaru.
SUROVINY:
Různé druhy masa ( Kuřecí, vepřové, mořské plody…)
Koření jaké máte rádi..kari, červená paprika, grilovací, směs koření na kuře, rybí koření…
Různé druhy dressingů…jogurtový, česnekový,bilynkový, americký...kečup,hořčice atd.
cibule, žampiony, olej
POSTUP:
Nejdříve si maso nakrájíme na kostky, a obalíme v různém druhu koření, např. kuřecí maso obalíme část v kari a část ve směsi koření na kuře. Vepřové v grilovacím koření a část třeba v červené paprice. Směs darů moře ( krevety, kalamáry, mušle… ) okořeníme kořením na ryby. Taky vše lehce osolíme. Maso si nachystáme do misek. Dále si nakrájíme cibuli na větší kousky, aby se dala napichovat na vidličky a smažit. Taktéž žampiony nakrájíme na plátky. Vše si v miskách nachystáme na stůl.
Do nádoby na přípravu fondue nalejeme olej a postavíme ji na plynový vařič uprostřed stolu. Olej musí vřít, než do něj ponoříme kostky masa napíchnuté na dlouhé vidličce. Po osmažení se kostky masa namáčejí do různých omáček, které jsou připraveny v miskách podel vařiče. Jako přílohu podáváme chléb, nebo já dělám čínské nudle, které po uvaření ještě opeču na pánvi se sojovou omáčkou..
Fondue se výborně hodí, když čekáte návštěvu. Je to pohoštění při kterém se příjemně posedí.
Komentáře
Přehled komentářů
už se těší až ho dneska večer vyzkouším! děkuji za inspiraci :)
to mě těší...
(Petra, 18. 11. 2009 17:48)že se vám můj recept líbí a přeji dobrou chut u fondování:-)
komentář
(Hana, 18. 11. 2009 14:21)
Dobrý den,právě dnes jsem si ho koupila a tak jsem hledala recepty.
Váš recept a popis vaření je skvělý!!
.
(fanda, 17. 12. 2010 7:43)